• 2721402772
  • 6946264628
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επέστρεψε για όγδοη χρονιά στην Καλαμάτα και σε 11 ακόμα πόλεις της Πελοποννήσου με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από προβολές ντοκιμαντέρ, σεμινάρια, masterclasses, μέχρι αφιερώματα και εκπαιδευτικές δράσεις. 

Από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2022, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνολικά 70 ντοκιμαντέρ, 22 σε πανελλήνια πρεμιέρα, 20 ελληνικές παραγωγές και 19 ταινίες στην εκπαιδευτική ζώνη. Πέρα όμως από τη φυσική παρουσία στις αίθουσες, οι σινεφίλ εντός Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν 25 επιλεγμένες ταινίες δωρεάν μέσα από την πλατφόρμα του φεστιβάλ peloponnisosdocfestival.com. 

Ενδεικτικά, μερικοί από τους τίτλους που προβάλλονται ανάμεσα στην πληθώρα ταινιών είναι και οι «80.000 Σνίτσελ» της Χάνα Σβάιερ, «Αμούκα» του Αντόνιο Σπανό, «Χουάν» της Λουίζ Χέεμ, «Girlhood» της Βάνια Τέρνερ, «Οι Αόρατοι» της Μαριάννας Κακαουνάκη, «Είμαι η Μπελμάγια» της Σου Κάρπεντερ, το «Latin Noir» σε παραγωγή Ρέας Αποστολίδη, Γιούρι Αβέροφ, Εστέλ Ρόμπιν Γιου, Ντόρις Βέιτζελ και Σέρτζιο Μουνιόζ κ.α. Συνολικά, το πρόγραμμα αποτελείται από ντοκιμαντέρ μεσαίου-μεγάλου μήκους.  

Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει τρία αφιερώματα: στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ισότητα και το αφιέρωμα στη σκηνοθέτιδα Ναταλί Χάλα

diethnes-festival-ntokimanter-peloponnisoy-epistrofi-me-70-film-stis-aithoyses-kai-online0
«I Am Belmaya»

Η ίδρυση και η ανάπτυξη 

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2015 μετά από πρωτοβουλία του «Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας». Αρχικά, ο στόχος του ήταν να δώσει πρόσβαση στις τοπικές κοινωνίες σε ευρωπαϊκά και διεθνή ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, η ιδρυτική ομάδα στοχεύει στην προώθηση της ευρωπαϊκής δημιουργίας ντοκιμαντέρ, τη συμβολή στην εκπαίδευση μέσω του κινηματογράφου και την ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογράφου, την ανάπτυξη του κοινού του εκτός της Περιφέρειας, την ενίσχυση των συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ιδρύματα.

Πολύ γρήγορα, η ιδρυτική ομάδα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέπτυξε τον θεσμό και τον εμπλούτισε με παράλληλες δράσεις. 

«Ολόκληρη η περιφέρεια έχει μόνο ένα καλό φεστιβάλ, αυτό της Ολυμπίας, το οποίο διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια και είναι κατά κάποιο τρόπο εξειδικευμένο: απευθύνεται σε νέους και εφήβους και περιλαμβάνει μερικά ντοκιμαντέρ. Ξεκινήσαμε πριν από εννέα χρόνια μόνο στην Καλαμάτα όπου πραγματοποιείται η κύρια εκδήλωση. Στη συνέχεια ενσωματώσαμε 4 πόλεις και σιγά σιγά βρήκαμε κινηματογραφικούς συλλόγους και λέσχες για να συνεργαστούμε», λέει στο kathimerini.gr η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου

Πλέον, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος παρουσιάζεται και στην Πάτρα, τη Σπάρτη, το Άργος, το Ναύπλιο, το Γύθειο, την Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο και την Ακράτα, ενώ ο αριθμός των πόλεων του δικτύου αυξάνεται συνεχώς.

«Ολοένα και περισσότερες πόλεις ζητούν να ενσωματωθούν στη διοργάνωση. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο, δείχνει ότι το φεστιβάλ εξελίσσεται, με την έννοια ότι το ντοκιμαντέρ εκτιμάται πια και ως κινηματογραφικό είδος», εξηγεί η κ. Πετροπούλου. «Η διοργάνωση δεν είναι εύκολη, αρχίζει και δυσκολεύει όσο αυξάνεται ο αριθμός των πόλεων αλλά ευτυχώς στις περισσότερες συνεργαζόμαστε με καλούς ανθρώπους και συλλόγους που το τρέχουν στην κάθε πόλη». 

diethnes-festival-ntokimanter-peloponnisoy-epistrofi-me-70-film-stis-aithoyses-kai-online1
«Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας»

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας 

Όπως αναφέρει η κ. Πετροπούλου, επειδή η ομάδα δεχόταν πολλές υποβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 30 λεπτών στην πλατφόρμα, αποφάσισε να διοργανώσει ακόμα ένα φεστιβάλ, αυτό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, το οποίο θα διεξάγεται αποκλειστικά στην Καλαμάτα. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι διεθνής και ανταγωνιστικός. 

«Είναι μηνιαία διοργάνωση, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022. Οι υποβολές περνούν από μια ψηφοφορία κοινού στο τέλος κάθε μήνα και οι καλύτερες, θα παρουσιάζονται τον Οκτώβρη σε ένα τετραήμερο φεστιβάλ όπου θα γίνεται και η απονομή των βραβείων». Θα υπάρχουν 2 κύρια βραβεία διεθνούς κριτικής επιτροπής: ένα για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ και ένα για το καλύτερο σπουδαστικό ντοκιμαντέρ.

Εκπαιδευτικές δράσεις 

Οι συντελεστές του Φεστιβάλ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι, σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και άλλα φεστιβάλ. «Στην Καλαμάτα βρίσκονται 16 φοιτητές από τα πανεπιστήμια κινηματογραφικών σχολών της Θεσσαλονίκης, του Ναυπλίου και της Κέρκυρας. Παρακολουθούν ένα σεμινάριο που λέγεται StoryLab και αφορά στη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ. Έχουμε ακόμα ένα σεμινάριο που συνδιοργανώνουμε με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εκεί, προπτυχιακοί φοιτητές της video art θα δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με θέμα Έλληνες καλλιτέχνες αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα». 

Προτεραιότητα των ιδρυτών είναι το νεανικό κοινό να γνωρίσει το ντοκιμαντέρ και να ασχοληθεί δημιουργικά με αυτό. «Προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσο πιο πολλούς νέους ανθρώπους γίνεται και το καταφέρνουμε χρόνο με το χρόνο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει αλλαγές στο σκηνικό και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί». 

πηγή


  • Image 1
logo1-big.png

Φροντιστήριο Μ.Ε. Π 3,14

Θεμιστοκλέους 61, Καλαμάτα T.K.: 24100 τηλ.: 2721402772 / 6946264628 www.facebook.com/p3komma14

www.p3komma14.gr
©2018-2024 Φροντιστήριο Π 3,14. Θεμιστοκλέους 61, Καλαμάτα